NIEUW! Leverancierspagina. Klik hier voor meer informatie

Met deze tips maak jij een goede projectcalculatie!

Vind jij een projectcalculatie maken soms een hele opgave? Een goede calculatie is toch een van de belangrijkste onderdelen tijdens het binnenhalen van het project. Je wil het project natuurlijk binnenhalen tegen een goede (winstgevende) prijs. Hoe zorg je ervoor dat je niet te laag of juist te hoog inzet? Je leest het in dit blog!

Bekijk vergelijkbare projecten

Data is macht wordt gezegd. Gebruik voorgaande projecten om de juiste calculatie te kunnen maken. Check hoe je toen de urenschatting hebt gemaakt en of de opdracht ook daadwerkelijk binnen die uren is gebleven. Als je zo’n 5 projecten bekijkt en bij alle projecten ziet dat er meer uren zijn gemaakt, dan moet je deze keer waarschijnlijk hoger inzetten om winst uit het project te halen.

Een calculatie maken in James PRO maakt het een stuk eenvoudiger. Heb je terugkerende producten en/of materialen? Die kan je van tevoren toevoegen in James en je kunt ze vervolgens elke keer gebruiken. Hierdoor zet je in een handomdraai de juiste prijs en marge in je calculatie.

Bekijk het budget van de klant

Je kunt naar voorgaande projecten kijken, maar het is ook belangrijk om naar het budget van de klant te weten. Jouw voorgaande projecten kunnen natuurlijk boven budget van de klant zitten. Dan is de projectcalculatie wel realistisch, maar gaat de klant daar nooit mee akkoord. Wanneer je het budget weet, kan je kijken wat de mogelijkheden zijn binnen dat budget. In sommige gevallen is het niet mogelijk om binnen het budget te blijven. Ga dan niet onder de prijs zitten, anders kom je zelf in de problemen. Als je in de begeleidende brief goed kunt verantwoorden waarom de prijs zo is, is de kans aanwezig dat de klant toch akkoord gaat.

Laat je projectcalculatie checken door anderen

Heb je een poosje zitten stoeien met de calculatie en denk je dat je eruit bent? Laat het dan checken door een collega! Deze kijkt met een frisse blik en kan kijken of het echt realistisch is. Zo weet je zeker dat je een goede calculatie naar je klant kan sturen.

De calculatie klopt! En nu?

Oke! Je urenschatting klopt en de juiste prijzen zijn eraan gekoppeld. Nu is het tijd om de projectcalculatie naar de klant te sturen. Ga je dan alleen de berekening sturen of zorg je dat je de offerte wat meer aankleed? Wij zijn van mening dat je de offerte er visueel goed uit moet zien. Lees hier meer over het maken van de winnende offerte!

Wil jij ook ervaren hoe het is om eenvoudig een projectcalculatie te maken in James PRO? Probeer hem nu 14 dagen gratis!

Deel dit bericht: