Met een goede planning heb je rust in je hoofd

Je kunt in je hoofd allemaal bedenken wat je allemaal moet doen. Soms schrijf je dit op allemaal losse to-do lijstjes, die je dan weer kwijtraakt. Met een digitale en overzichtelijke planning creëer je rust in je hoofd en ben je veel productiever. In dit artikel vertellen we je wat voordeel is van een maand-, week- en dagplanning.

Maandplanning

De maandplanning is vooral bedoeld voor de lange termijnplannen of grote projecten. Het dwingt je om verder vooruit te denken. Een goede manier om aan je maandplanning te beginnen is de grote lijnen in te delen. Het maken van een maandplanning is vaak ook realistischer dan een week- of dagplanning. Want hoe vaak komt het niet voor dat je dagplanning veel te vol zit?

Doordat je de hele maand hebt ingepland, stel je dingen minder snel uit. Met een weekplanning heb je de neiging om alles wat die week niet gedaan is, door te schuiven naar volgende week. Met een maandplanning wordt dat lastiger. Simpelweg omdat je dan weet dat je niet alles kunt blijven doorschuiven.

Weekplanning

Met een weekplanning creëer je ook overzicht, maar dan wel alleen voor die week. Vanuit de globale maandplanning kun je een weekplanning maken. Deze is gedetailleerder dan de maandplanning, maar globaler dan je dagplanning. Door de weekplanning vergeet je je to-do’s minder snel. Je wordt steeds herinnerd aan je taken.

Een weekplanning geeft ook meer rust, je weet waar je die week aan toe bent en wat je echt moet doen. Je kunt per week goed prioriteiten stellen. Moet er op woensdag iets naar de klant? Zorg dat je dit maandag maakt, dan kan het dinsdag gecontroleerd en aangepast worden en kan het woensdag naar de klant. Doordat je dit op verschillende dagen plant, houd je een bepaalde speling. Kom je er maandag niet aan toe, dan zou je het dinsdag als eerste kunnen oppakken. Dit kun je inplannen met een dagplanning.

Zorg ervoor dat je weekplanning niet onrealistisch wordt. Dit zorgt juist voor meer stress. Probeer je week dus niet gelijk vol te plannen, maar zet eerst alleen de echt belangrijkste dingen erin.

Dagplanning

Je hebt nu een maand- en weekplanning. Er zijn dus (als het goed is) geen verrassingen meer in je planning. Aan het begin van de dag is het goed om 10 minuten te nemen om de prioriteiten voor die dag vast te stellen. Neem daarna je afspraken door en probeer een tijdspad van je dag te maken. Hoelang ben je waarmee bezig?

Plan je dag niet helemaal vol, maar zo’n 80%. Als er dan iets uitloopt of er komt iets belangrijks tussendoor, dan loopt je planning niet gelijk uit. Het geeft ook meer voldoening als je eerder klaar bent met je planning en al iets van morgen kan doen. Vooruit werken is motiverender dan achter de feiten aan lopen.

James PRO planning

Met James PRO heb jij je hele planning bij elkaar. Per project kun je taken inplannen en in het dashboard heb jij je hele planning overal bij de hand. Je kunt in James PRO je dagplanning, weekplanning en tweewekelijkse planning bekijken.

Wil jij James PRO 14 dagen uitproberen? Dat kan met de gratis proefperiode!

Deel dit bericht: