NIEUW! Leverancierspagina. Klik hier voor meer informatie

Hoe kan ik realistisch plannen?

Heel veel mensen vinden het moeilijk om te plannen. Hoe lang ben je precies met iets bezig? Wat nou als iets uitloopt? Je bent ook snel geneigd jezelf te overschatten. Misschien vind je wel dat je een bepaalde taak in een uur moet doen, terwijl je er in werkelijkheid wel 2 of 3 uur mee bezig bent. Dit zorgt elke keer weer voor teleurstelling en stress dat je niet al je taken afkrijgt. Realistisch plannen is dus heel belangrijk, het maakt je productiever en gelukkiger. In dit artikel geven we je tips om je planning zo realistisch mogelijk te maken.

Deel je taak op in kleinere taken

Door een algemene taak in kleinere taken op te splitsen maak je je lijstje van to-do’s langer en heb je het gevoel dat je nog veel taken moet afronden. Dit zorgt ervoor dat je jezelf niet gaat overschatten. Als je de taak algemeen houdt denk je misschien dat je het wel redt binnen een uur. Maar als je het opsplitst zie je dat die algemene taak toch meer inhield dan je in eerste instantie dacht.

Vertrouw op je eigen ervaring

Je hebt sommige taken vast al vaker gedaan. Hoelang was je er toen mee bezig? Houd deze tijd aan en reken altijd een marge, dan weet je zeker dat je goed uitkomt met de tijd. Als je met een bepaalde taak altijd een uur bezig bent, ben je er niet ineens maar drie kwartier mee bezig. Blijkt uiteindelijk dat je er toch drie kwartier mee bezig bent? Yes, dan heb je een kwartiertje over voor een andere taak! Een kwartiertje over geeft een optimistisch gevoel, een kwartier overwerk geeft snel een negatief gevoel.

Plan de taken met een marge

We lieten het net al even vallen, maar plan je taken realistisch plus een marge. Door je taken in te plannen met marge, ga je relaxter de dag door. Als je aan het begin van de dag al inloopt in je tijd word je productiever. Klinkt gek? Toch niet! Je bent relaxter omdat je tijd over hebt. Die tijd heb je om je andere taken te bekijken en verder te plannen. Geef jezelf wat ademruimte en misschien wel ruimte voor een lekkere pauze!

Plan je pauzes

Nu we het dan toch over die pauzes hebben. Plan ze gewoon in! Geen tijd voor pauze is een daling van je productiviteit. Daarnaast hebben je lichaam en geest minimaal een half uur per dag nodig om informatie te verwerken. Sla dus nooit zomaar je lunchpauze over. Moet je echt doorwerken in je pauze? Zorg dan dat je even een halfuurtje buiten gaat zitten en eet tussendoor even een broodje. Dan ben je toch even van je vaste werkplek af geweest.

Met James wordt plannen een stuk overzichtelijker. Daarnaast kan je al je projecten kwijt in deze software. Weet je niet meer precies hoelang je over een bepaalde taak deed? Dan kan je dat altijd terugzoeken. Zo weet je zeker dat je niet te krap plant! Probeer James PRO 14 dagen gratis.

Deel dit bericht: