NIEUW! Leverancierspagina. Klik hier voor meer informatie

Declarabele uren maken; hoe dan?

Declarabele uren. Of je in loondienst of ondernemer bent; je hebt er vast wel eens van gehoord. Maar wat houdt het precies in en hoe houd je er rekening mee? Wij vertellen het hier én geven je ook nog een aantal tips!

Wat zijn declarabele uren?

Declarabele uren zijn de uren die je werkt en ook direct kunt doorberekenen aan de klant of aan je baas. Dit in tegenstelling tot niet-declarabele uren, waarin je werkzaamheden uitvoert die je niet kunt doorberekenen. Als medewerker in loondienst valt hier bijvoorbeeld ziekte, vakantie, feestdagen, reistijd of naslagwerk onder. Als ondernemer vallen hier bijvoorbeeld ook de uren onder die je besteedt aan je administratie. Deze uren tellen echter wel mee bij de bepaling van het urencriterium.

Het bepalen van je urencriterium is van toepassing voor de ondernemer. Het urencriterium is het aantal uren, 1225 uur, die je per jaar moet besteden aan je bedrijf om in aanmerking te komen voor fiscale aftrekposten, oftewel de ondernemersaftrek. Dit bestaat o.a. uit de zelfstandigenaftrek, startersaftrek en meewerkaftrek.

Je komt hiervoor in aanmerking als je:

  • Ondernemer bent voor de inkomstenbelasting
  • Winst door de Belastingdienst wordt aangemerkt als winst uit onderneming
  • Voldoet aan het urencriterium van minimaal 1.225 uren per kalenderjaar aan je bedrijf bestede uren;
  • Bij de start van het kalenderjaar jonger was dan 65 jaar.

Hoe houd je je declarabele uren bij?

Na het lezen van bovenstaande informatie, kom je erachter dat het wel belangrijk is om je declarabele uren nauwkeurig bij te houden om veel kosten te kunnen besparen. Ten alle tijden moet je je gewerkte uren kunnen tonen bij een inspectie van de Belastingdienst. Noteer dus elke werkdag hoeveel uren je hebt gewerkt en waar je die uren aan hebt besteed. Bewaar hierbij mogelijke offertes, facturen, afspraken die per e-mail zijn gemaakt en een overzicht van je kilometers/Ov-kaart.

Klinkt dit als veel werk? Gelukkig kan het ook makkelijker!

Met James PRO maak jij jouw eigen overzichtelijke planning in een handomdraai. Voor elke taak in jouw planning kan je een urenschatting maken. Heb je de taak voltooid? Dan vink je ‘m gemakkelijk af én vermeld je hoeveel tijd je er daadwerkelijk mee bezig bent geweest. Houd er rekening mee dat je niet elke werkdag 8 uur per dag declarabel hoeft te zijn. James PRO biedt een handige oplossing op het gebied van projectmanagement, calculatie, planning en facturatie.

Meer weten over James PRO en de mogelijkheden van deze software? Klik dan hier. Al overtuigd? Probeer James PRO dan 14 dagen gratis.

Deel dit bericht: